2 Eylül 2007 Pazar

NARIN DİKİM ALANLARI GENİŞLİYOR.

İklim özellikleri nedeniyle Doğu Akdeniz için ''biçilmiş kaftan'' olarak gösterilen ve bu yıl üreticisine astronomik gelir getiren narın, dikim alanları artıyor. Son yıllarda narenciye üretiminden gelir elde edemeyen, hatta yükselen girdi fiyatları karşısında ürününü satamadığı için ağaçlarını sökmek zorunda kalan üreticiler, nar üretimine yönlendiriliyor. Bu yıl yurtiçinin yanı sıra Avrupa pazarında da talebin arttığı nar için en uygun iklim koşullarını barındıran Doğu Akdeniz'de, nar ekşisi ve nar suyu gibi endüstriyel ürünler için de tesisler kurulması hedefleniyor. Mersin'in Tarsus İlçesi Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer,yaptığı açıklamada, üreticilerinin narı yeni keşfettiğini, özellikle gazetelerde çıkan narın yararlarıyla ilgili haberlerin ardından artan talep karşısında narın narenciye üreticisinin dikkatini çektiğini söyledi.
Ergezer, bölgede, ''hicaz narı'' olarak adlandırılan kaliteli nar üretiminin yeni yeni yaygınlaşmaya başladığını, kendisinin de 22 dönüm alanda nar üretimi gerçekleştirdiğini ve rekoltenin oldukça yüksek olduğunu belirtti. İlçede 1500 dönüm alanda nar yetiştirildiğini, gelecek yıl yüzde 70 yakın bir artışla bunu 2 bin 500 dönüme çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Ergezer, şunları kaydetti: ''Narenciye tüm üreticilerin başına bela oldu. Girdi maliyetlerinin yüksek olması ve arzın talepten daha fazla olması, narenciye üreticilerini zarara uğrattı. Ancak, bu yıl üreticiler narın farkına vardı. Narenciyeye alternatif olarak narcılığı öneriyoruz. Özellikle Doğu Akdeniz, üretim açısından oldukça elverişli bir iklime sahip. Mersin genelinde bu yıl 5 bin dönümde nar üretimi yapılacak. Özellikle küçük alanlarda üretim yapan çiftçiler için nar çok karlı bir ürün. Pazarı hızla genişleyen nar, narenciyenin dışında pamuk, mısır, buğday ekimini de azaltacak.'' Ergezer, narın kıraç alanlarda dahi yetişebildiğini, ayrıca, narenciye ürünlerine oranla daha dayanıklı olduğunu, bu nedenle ihracatta da sıkıntı yaşanmayacağını anlattı. Kağıtlara sarılıp naylon torbalarda saklanan narın 5-6 ay tazeliğini koruyacağını dile getiren Ergezer, sezon başında bahçede 1 YTL'ye alıcı bulan narın şu an bahçede kilosu 1.5 YTL'den satıldığını,pazarda ise 3-4 YTL'ye alıcı bulduğunu söyledi. Ergezer, narın çok su istememesi, fazla ilaçlama yapılmasına gerek olmaması nedeniyle de girdi maliyetlerinin narenciyeye oranla düşük olduğunu, bir ağaçtan yılda 150 kilogram nar elde edilebidiğine dikkati çekti. Nar üretiminin bölgede gelişmesiyle sözleşmeli tarıma geçiş yapılabileceğini ifade eden Ergezer, ''Üreticinin ihtiyaçlarını karşılayan firmalar, üretilen narı almayı taahhüt ederse, üretim kalitesi artacağı gibi tüketiciler de daha uygun fiyatlara, kaliteli nara sahip olur'' dedi. Ergezer, şu anda ilçede 25 bin nar fidanın satışa hazır bulunduğunu, ayrıca, gelecek yıl Antalya'dan da fidan alacaklarını belirtti.
-NAR EKŞİSİ VE SUYUNUN ÜRETİMİ-
Ergezer, narın kolesterol ve kalbe yararının bilimsel olarak kanıtlandığını, bu durumun meyvesi kadar ner ekşisi ve suyuna talebi de artırdığını belirterek, şunları söyledi: ''Bölgede nar üretiminin en fazla geliştiği Tarsus'ta bile yıllık 16 ton civarında nar ekşisi üretimi yapılıyor, narı işleyecek tesis bulunmuyor. Halkın önemli bölümü nar ekşisi, nar suyunu son birkaç ay içinde öğrendi. Bir anda bu ürünlere talep, karaborsaya yol açtı. İlçemiz nar üretimi aşısından önemli gelişme sağlarken, mevcut narı işleyecek tesisin bulunmaması önemli bir sorun. Nara dönük sanayi kurarsak önemli kar elde ederiz. Nar ekşisi tesisinin kurulması için işadamlarıyla görüşmelere başladım. Narın sadece meyvesinden değil, endüstriyel olarak çeşitli ürünlerinden de yararlanmalıyız.''

Hiç yorum yok: