2 Eylül 2007 Pazar

Nar dalında satılıyor..

Tarsus'ta çiftçinin en önemli alternatif ürünü haline gelen narın, hasadına iki hafta olmasına rağmen, yüzde 30'unun kilosu 1.5 YTL'Den alıcı bulduğu bildirildi
Mersin'in Tarsus ilçesinde ekim alanı 15 bin dönüme ulaşan narın, hasadına iki hafta olmasına rağmen, yaklaşık yüzde 30'unun, kilosu 1.5 YTL'den dalında satıldığı, ihracatçıların bahçe bahçe gezerek, üreticilerle anlaşma yapmaya çalıştığı bildirildi. Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, yaptığı açıklamada, ilçede alternatif tarım ürünü yetiştiriciliği konusunda son 5 yıl içinde attıkları adımlarda önemli yol katettiklerini, özellikle hicaz narına olan talebin çiftçiyi teşvik ettiğini söyledi.
Ergezer, yakın zamana kadar bir kaç çeşit ürünün yetiştirildiği ilçede 26 türe, 2005'de deneme amaçlı 2 bin dönümde başladıkları nar üretiminde ise yaklaşık 15 bin dönüme ulaştıklarını belirterek, ''Narın ilçe iklimine ve toprağına çok iyi uyum sağlaması üreticinin yüzünü güldürüyor. Üreticimiz bir ağaçtan 150 kilo civarında meyve alıyor. Fiyatlarında yüksek olması nara olan ilgiyi her geçen gün artırıyor'' dedi.
İlçede en çok Hicaz türü nar ekildiğini belirten Ergezer, ''Yaptığımız teknik çalışmalarla, narda oluşan güneş yanıklarını da önledik. Şimdi ürünlerimizin albenisi daha yüksek ve talep çok fazla. Özellikle Hicaz narında Tarsus artık bir marka haline geldi. Bu yıl ülke genelinde yaşanan kuraklıktan Tarsuslu çiftçinin etkilenmemesi de bizim için bir avantaj oldu'' diye konuştu.
YÜZDE 90'I İHRAÇ EDİLİYOR-
Üretimin artmasıyla birlikte ilçede, nar sosu, nar ekşisi, nar suyu üreten fabrikaların da kurulduğunu belirten Ergezer, üretimin yüzde 90'ının ise meyve veya işlenmiş olarak ihraç edildiğini dile getirdi.
En iyi müşterilerinin İtalya, Almanya, Fransa gibi AB ülkeleri olduğuna dikkat çeken Ergezer, ''Nar hasadına daha iki hafta gibi bir süre olmasına rağmen, yerli ve yabancı firma temsilcileri ürünlerimizi satın almaya başladı. Yüzde 30 civarındaki ürün şimdiden satıldı. İlerleyen günlerde bunun daha da artacağını düşünüyoruz'' dedi.
Ergezer, dayanıklılığı nedeniyle uzun süre saklanabilen nara gelecek yıllarda ilginin daha fazla olacağını tahmin ettiklerini belirterek, ''Şu anda bahçede narın kilosu 1,5 YTL'den alıcı buluyor. Oluşan talep nedeniyle iç piyasada bu yıl narın kilosunun 2-3 YTL'nin altına düşmeyeceğini tahmin ediyoruz'' görüşünü dile getirdi. (aa)
01.09.2007

Hiç yorum yok: