2 Eylül 2007 Pazar

Kuraklığa dayanıklı Türk nohudu

** Akdeniz Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçılar Birliği Başkanı Mahmut Arslan, ''Gökçe'' adlı tohumluğun, yaklaşık 10 yıl önce geliştirilmesine rağmen kuraklık gündeme gelince değerinin anlaşıldığını bildirdi.
Türkiye'de, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilen ve ''Gökçe'' adı verilen nohut çeşidinin, kuraklığa karşı dayanıklı olmasının yanı sıra kalite ve rekoltesiyle de dünya ülkelerine model olduğu bildirildi. Akdeniz Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçılar Birliği Başkanı Mahmut Arslan, 1997 yılında bir avuç nohut tohumu ile deneme ekimi yaparak geliştirdikleri yeni çeşidin, kuraklığın gündemde olduğu şu günlerde büyük ilgi gördüğünü belirtti.
Aslan, Türkiyede kar amacı gütmeyen ve tarım ürünleri ihracatçıları tarafından kurulan İhracatçı Birlikleri ve Tohumculuk Araştırma Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (İTAŞ), ürettiği ''Gökçe'' adlı tohumluğun, yaklaşık 10 yıl önce geliştirilmesine rağmen kuraklık gündeme gelince değerinin anlaşıldığını bildirdi.
Konya'da 1998 yılında bin 400 kilogram olarak üretilen tohumlukların 2000 yılından itibaren üreticilere dağıtıldığını bildiren Aslan, ''Bugüne kadar çiftçilere 100-150 ton sertifikalı tohum temin edildi'' dedi.
Aslan, kuraklığın gündemi işgal etmesiyle birlikte Birleşmiş Milletler çatısı altında faaliyet gösteren ICARDA News (Kurak Arazilerde Uluslararası Araştırmalar Merkezi) tarafından tüm dünya ülkelerine tavsiye edilen Türkiye patentli nohut çeşidiyle gurur duyduklarını dile getirdi.
Bu çeşidin, normal yağış alan yerlerde dekara 150 kilo ürün verdiğini anlatan Arslan, ''Bu yıl kuraklık yaşanmasına rağmen özellikle Orta Anadolu'da 150 ile 200 kilogram arasında verim alındı. Bu verim, Gökçe'nin kuraklığa ne kadar dayanıklı olduğunu kanıtladı. Gökçe, aynı zamanda nohut tohumlarını harap eden bir hastalık olan ''Ascochyta'' hastalığına karşı da son derece dayanıklı'' dedi.
Aslan, Türkiye'de 750 bin hektarlık alana nohut ekildiğini, bunun yüzde 85'inin ''Gökçe'' adlı tohumla yapıldığını belirterek, geçen yıl Türkiye'de 400 bin ton olan toplam nohut üretiminin ise bu yıl yüzde 50 artışla 600 bin tona ulaştığını kaydetti.
''ÇİFTÇİNİN GELİRİ DE ARTTI''
Aslan, gökçe cinsi nohutla birlikte çiftçinin gelirini de fark edilir şekilde arttığını belirterek, ''2000 yılında hektar başına 861 kilogram olan verim 2006 yılında aynı birin alanda 1071 kilograma ulaştı'' dedi.
Türkiye'nin, dünyanın en büyük nohut ihracatçısı ülkeleri arasında yer aldığını anlatan Aslan, ''Gökçe''nin ihracatta da öncelikli tercih olduğunu belirterek, ''Gökçe cinsi nohudumuzu Ortadoğu, Kuzey Afrika, Avrupa ve Asya ülkelerine ihraç ediyoruz. Yılda 250 bin tonluk ihracatımız her geçen gün artıyor'' dedi.
Aslan, acilen buğday ve arpada da kuraklığa dayanıklı ve verimi yüksek tohumlar geliştirilmesi gerektiğini, aksi takdirde önümüzdeki yıllarda yaşanacak kuraklıklarda çok sıkıntı yaşanacağını sözlerine ekledi. (aa)
01.09.2007

Hiç yorum yok: