2 Eylül 2007 Pazar

NARENCİYE ÜRETİCİSİ FİYATTAN UMUTLU,

Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği (ERTUB) Başkanı Himmet Ali Önder, yeni sezonda fiyattan umutlu olduklarını, ancak bazı bölgelerde kuraklık nedeniyle üreticilerin kalite düşüklüğünden endişe ettiğini bildirdi.
Önder, Erdemli'nin bazı bölgelerinde yaşanan su sıkıntısının turunçgil üreticisini endişelendirdiğini ifade ederek, kuraklığın artmasıyla ürünlerin standart büyüklüğe erişememe tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Limonun uygun şekilde gelişimini tamamlayamadığı takdirde pazarlama sıkıntısının ortaya çıkacağını vurgulayan Önder, "Üreticilerimiz, su kullanımı konusunda gerekli hassasiyeti göstermelidirler" dedi.
ERTUB olarak su kullanımıyla ilgili çalışmalar başlattıklarını, valilik ve kaymakamlık tarafından da su konusuna hassasiyetle yaklaşıldığını ifade eden Önder, "Su kullanımı konusuna hassasiyetle yaklaşılması bizleri sevindiriyor. Erdemlimiz'in bazı bölgelerinde vatandaşlarımız büyük masraflar ederek, kalite kaybını önlemek için tankerlerle su çekip limon ağaçlarının su ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Ancak maddi durumu iyi olmayan üreticimizin böyle bir imkanı yok. Bu üreticilerimizin mağdur olmasını istemiyoruz" diye konuştu.
Narenciye üreticisinin bu yıl fiyatlardan umutlu olduğunun altını çizen Önder, "Limonun çok iyi para edeceğini düşünüyoruz. İhracatçılar ile yaptığımız görüşmeler de bizim bu yöndeki düşüncelerimizi destekliyor. Hepsinden önemlisi limonumuzu Avrupa'ya ihraç edebilmemiz için, bazı standartlara uymamız, çok kaliteli bir üretim gerçekleştirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
İhracat için yapılan üretimin atadan kalma usuller ile yürütülemeyeceğini belirten Önder, "Atadan kalma usullerle yapılan üretim ancak mahalli piyasalarda pazar payı almakta. Turunçgil Üreticileri Birliği olarak üyelerimize katkı sağlamak amacıyla Eylül ve Ekim ayı içerisinde yaprak ve toprak analizi çalışmaları yapacağız. Ziraat mühendislerimizle birlikte üreticilerimize tek tek ulaşarak kendilerini bilgilendireceğiz. Birlik tarafından çiftçiler için bir el kitabı hazırladık. Bu çalışmalarımızla bilinçli üretici ve bilinçli üretimi kendimize amaç edindik" dedi.
16.08.2007

Hiç yorum yok: