2 Eylül 2007 Pazar
Katma Değer Yaratmalıyız, Nasıl Mı?
'patatesler hayvan yemi oldu', 'çiftçi para etmediği için domatesi çürümüye terk etti' haberleri planlı üretime bir an önce geçilmesine işaret ediyor. Bunu fark eden domates üreticileri, ihracatla rahat bir nefes almaya başladı. Domatesin yurtdışında ketçap ve pizza yapımında hammadde olarak kullanılması, üreticisine yeni kapılar araladı. En fazla üretilen tarım mamullerinden domateste Manisa, İzmir Bergama ve Elazığ'daki işletmeciler alternatif ürünle ihracat yapıyor. Genellikle 'sırık domates' diye adlandırılan çeşit kurutularak ihraç ediliyor. Başta İtalya ve İngiltere olmak üzere pek çok Avrupa ülkesine gönderilen domatesler pizza ve ketçap yapımında kullanılıyor. Kurutulmuş domates, salçalığa göre yüzde 100 daha kârlı. Bu sebeple her yıl yaklaşık 80 bin ton domatesin üretildiği Manisa'da bunun 5 bin tondan fazlası kurutmalık olarak ihraç ediliyor. İzmir'in Bergama ve Menemen ilçelerinde faaliyet gösteren Fade Food, 300 üreticiden domates alarak kurutuyor. Şirket, Doğu ve Güneydoğu'dan gelen 700 işçiye de istihdam sağlıyor. Yeni arayışlara giren şirket, güneşte kurutmanın yanı sıra fırın kullanıp sadece üç aylık değil, tüm yıl hizmet vermeyi planlıyor. Kurutulmuş domates üreten bir başka yer ise Elazığ'ın Hankendi beldesi. Beldede kurutmalık domates potansiyelinin geliştirilmesi için geçen yıl 30 dekarlık alanda üretime başlandı, 2006'da bu alan 200 dekara çıkarıldı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder