'Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, geçen yıl ağaçta kalan ve ciddi sıkıntılara yol açan limonda bu yıl benzer sorunların yaşanmayacağını söyledi.
Sezon başında don olması ve çiçeklenme döneminde ise aşırı sıcakların gelmesi nedeniyle rekoltede yüzde 30'lara varan düşüş saptandığını anlatan Ali Kavak, bu yıl limonda ithalat olacak söylentilerini de yalanlayarak, "Limon ithal edilmeyecek ancak geçen yıl yaşanan sorunlar da yaşanmayacak. Limon üretimiyle tüketiminin bu yıl başa baş geleceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Yaş meyve ve sebze ile narenciyede 2007 yılı ilk 7 ayının ihracat rakamlarının kesinleşmesinin ardından değerlendirme yapan Kavak, bir önceki yıla göre miktarda yüzde 12, değerde ise yüzde 30'luk bir artış meydana geldiğini söyledi. İlk olarak narenciye üzerinde duran Kavak, üretimin yüzde 35-40'ının ihraç edildiğine işaret ederek kalanının yurtiçinde tüketildiğini hatırlattı. Tüm ürünün ihraç edilmesinin söz konusu olmayacağını kaydeden Kavak, kalan kısmın da ağırlıklı olarak endüstride tüketilmesi halinde narenciyede sorun yaşanmayacağına işaret etti. Kavak, Türkiye'de narenciye üretiminin yalnızca yüzde 5'inin endüstride kullanıldığını ifade ederek, bu rakamın AB ülkelerinde ise yüzde 25'lere vardığını bildirdi. Rakamsal verilere de değinen Kavak şu bilgileri verdi: "2006 yılı ilk 7 ayında miktarda 518 milyon 376 bin 144 kilo, değerde 216 milyon 827 bin 145 dolar olan narenciye ihracatımız, 2007 yılının aynı döneminde ise değerde yüzde 1'lik artışla 218 milyon 865 bin 412 dolar, miktarda ise yüzde 19'luk bir azalış göstererek 419 milyon 247 bin 782 kilo olarak meydana gelmiştir. 2007 Ocak ayında narenciye üretim bölgelerinde yaşanan don olayından en fazla portakal çeşidi etkilenmiş, bununla birlikte ürünün ihracatında bir önceki yıla göre miktarda yüzde 42'lik, değerde yüzde 27'lik azalış yaşanmıştır. Portakalda yaşanan bu azalış narenciye ihracatımızda yaşanan azalışta etkili olmuştur." "Bu yılın ihracat yıldızları kayısı ve çilek" Her yıl olduğu gibi bu yıl da ihracatta domatesin öne çıkmasının yanında kendisini gösteren farklı ürünler bulunduğuna da dikkat çeken Ali Kavak, kayısı ihracatında yüzde 24'lere, çilek ihracatında ise yüzde 28'lere varan bir artış gerçekleştiğini söyledi.
Doğu Avrupa ülkelerine bu yıl bol miktarda meyve gönderdiklerini açıklayan Kavak, bu gelişimi, "Bu bölgelerdeki ülkelerin gelir seviyesi arttıkça yaşam kaliteleri de değişiyor. Daha çok meyve tüketimi başladı ve bu da doğrudan bizim ihracatımıza yansıdı" sözleriyle açıkladı. "Taze sebze ihracatında miktarda yüzde 58, değerde yüzde 68'lik artış var" İhracattaki artışın ürün gruplarına göre dağılımı hakkında da bilgi veren Ali Kavak, taze sebzede miktarda yüzde 58, değerde ise yüzde 68'lik bir artış yaşandığını söyledi. Bu artışı etkileyen en önemli ürünün domates olduğuna değinen Kavak, "Rakip ülkelerde hava koşullarından dolayı başta İspanya olmak üzere, kaliteli ürün temininde sıkıntı yaşanmış, buna mukabil ülkemiz domates rekoltesinin yüksek ve kaliteli olması nedeniyle ürünümüzün rekabet şansı artmıştır" diye konuştu. Taze meyve ihracatında ise bir önceki yılın ilk 7 ayına göre miktarda yüzde 3 oranında bir düşüş yaşanırken değerde yüzde 16'lık artış meydana geldiğini anlatan Ali Kavak, meyve grubunda meydana gelen artışı rakip ülke konumundaki İspanya ve İtalya'da kış sıcaklarının ürüne zarar vermesine bağladı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder