İhracatçılar, tüccar ile komisyoncuların fiyatları yapay şekilde yükseltmekle suçlarken, tüccarlar ise fiyat artışlarını kuraklığa bağlı olarak arz-talep dengesiyle oluştuğunu savunuyor.
Kuraklık ve aşırı sıcakların tarımsal ürünlerde yarattığı olumsuzluk, fiyatları artırdığı gibi piyasa dengelerini de alt üst etti.
Tarımda verimin sürekli artmasından ve tarlada yeterli ürün miktarının bulunmasından dolayı rekabetten kaçınan tüccar ve ihracatçı, bu sezon bir çok tarım ürününde karşı karşıya geldi. Dolar kurundaki düşüşü ve rakip ülkelerin fiyatlarını dikkate alan ihracatçı, ürün fiyatlarının aşırı yükselmesinden endişe duyuyor. İhracatçılar, iç piyasaya çalışan veya ihracatçı firmalara mal veren tüccar ve komisyoncuların fiyatları yapay şekilde yükselttiğini ifade ediyor. Tüccar ise piyasada arz-talep dengesinin fiyatları yükselttiğini savunuyor.
Narenciyede iç pazara çalışan tüccar ve firmalar, daldaki ürünün yüzde 20`sini alınca, önümüzdeki günlerde başlayacak yeni sezon öncesinde piyasa kilitlendi. Erken alım nedeniyle oluşan fiyatları yüksek bulan narenciye ihracatçıları , yurtdışındaki alıcılarla ve içerideki üreticilerle bağlantı yapmak için bekleyişe girdi.
Kuraklık nedeniyle yaşanan üretim kaybının ürün üzerinde spekülasyona dönüştüğünü belirten Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu , iç piyasaya çalışan firmaların yaptığı erken alımın kendilerini sıkıntıya soktuğunu söyledi. Türkmenoğlu , `Daldaki narenciyenin yüzde 20`sini alan firmalar, fiyatları ihracat yapamayacağımız düzeye getirdi. Gerçek değerini bulması için sezonun açılıp ürünün piyasaya çıkmasını bekliyoruz` dedi.
Erken alım kilitledi
Temmuzda hazırladıkları `2007 Ege Bölgesi Turunçgil Rekolte Tahmini Raporu`na göre üründe aşırı kayıp görünmediğini belirten Türkmenoğlu , portakalda yüzde 12 artış, mandalina ve limonda ise yüzde 11 oranında azalma tahmin edildiğini söyledi. Türkmenoğlu , Ege `de portakal rekoltesinin 164 bin tondan 194 bin tona çıkacağını, mandalin rekoltesinin 210 bin tondan 154 bin tona gerilerken, limon rekoltesinin ise 51 bin tondan 44 bin tona düşeceğinin tahmin edildiğini kaydetti.
Türkmenoğlu , şöyle konuştu: `Özellikle iç piyasanın dinamik olması nedeniyle temmuz başında erken alımlar yapıldı. Bu fiyatlar geçen yılki alım fiyatlarının hemen hemen 1.5 misli oldu. Geçen sezon 50 Yeni Kuruş olan narenciyede kilogram fiyatı 80-90 YKr `a kadar çıktı. İhracatçı maalesef bu fiyatlarla bağlantı yapamaz. Bölgede üretimin yüzde 50-60`i içeriye, geri kalanı ihracata yönelik. İhracatta fiyatlandırma ve kalite yönünden sıkıntılar yaşandığı dönemde, iç piyasa satışları da duruyor. Geç üretimin olduğu bölgelerde mahsul ağaçta kalıyor. Bunu iki yıl önce yaşadık. İhracat ve iç pazar politikalarının oluşturulmasında doğru kararlar almak gerekiyor. Bu hem üretici kesimi hem ihracat politikaları için önemli.`
Narenciyede fiyatların hızlı yükselmesinin sebebinin iç piyasaya çalışan tüccarlar olmadığını kaydeden İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Eshat Bozkurt , fiyat artışının kendilerinden değil kuraklıktan kaynaklandığını söyledi. Şeftali, karpuz başta olmak üzere tüm meyvelerde üretim noksanlığı yaşandığını belirten Bozkurt , `Özellikle ihracata uygun mandalinanın yetiştiği İzmir `de bu yıl ürün çok az. Hava şartları, fiyatların yükselmesini beraberinde getiriyor` dedi.
İncirde kalite tartışması
Ege Bölgesi `nde yaşanan kuraklıktan dolayı kuru incir üretiminin 60 bin tonlardan 48 bin tona gerileyeceği tahmin edilirken, aşırı sıcakların yol açtığı kalite kaybı da tüccar ile ihracatçının arasını açtı. Tüccarların fiyatlar üzerinde spekülasyon yaptığını ve bazı hastalıklı ürünleri yüksek fiyata iç pazara sürdüğünü savunan ihracatçılar, bu durumun Türkiye `nin kuru incirdeki imajına zarar vereceğini savunuyorlar.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rafael Çikurel , dumanlı veya puf hastalığı olarak bilinen incirin içinin küflenmesinin ihracatta sıkıntı yaratabileceğini söyledi. Dumanlı incirin tüccar tarafından üreticiden alınıp satışa sunulduğunu belirten Çikurel , bu incirin devlet tarafından satın alınıp imha edilmesini istedi. Çikurel , `Bazı tüccarlar dumanlı inciri üreticiden toplayıp iç pazara sürüyor. Bu durum sıkıntı yaratır` diye konuştu.
TÜRKİYE `NİN NARENCİYE İHRACATI
2007-08-30 08:10:14 Referans
2 Eylül 2007 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder