8 Mayıs 2008 Perşembe

Çiftçinin yeni gözdesi kanola

Çiftçinin geleneksel tarımda alışkanlıklarını değiştirmeye başladığı belirtildi. Tekirdağlı çiftçiler hububat üretiminden daha karlı ve zahmetsiz olan kanola ekimine yoğun ilgi gösteriyor. Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özman , çiftçinin tarımda yeni gözdesinin kanola olduğunu söyledi. Özman , kuraklığa dayanıklılığı ve devlet desteklemelerinin diğer ürünlere oranla fazla olmasının, çiftçileri kanola üretimine yönelttiğini ifade ederek, şunları söyledi: ``Kanolanın ekimi geçtiğimiz yıla oranla tüm Türkiye `de olduğu gibi Tekirdağ bölgesinde de yüzde 150 artış göstererek ayçiçeğinin koltuğuna göz dikmiş durumda. `Rapiska`, `rapitsa`, `kolza ` isimleriyle de bilinen ve danesinde bulunan yüzde 38 ile 50 arasındaki yağ ve yüzde 16 ile 24 arasındaki protein oranı ile önemli bir yağ bitkisi olan kanola, bu yıl geçen yılki ekiminin 2 katına çıkmış durumda.``
Kanola, ayçiçeği kadar olmaz
Özman , kanolanın sert ve olumsuz iklim koşullarına dayanıklı olmasının çiftçi tercihlerini artırdığını kaydederek, ``Ayçiçeğine oranla daha erken hasadı olduğu için çiftçilerimiz kanolaya rağbet ediyorlar. Kanola kışın almış olduğu yağışları kaybetmeden hasat zamanını tamamlıyor. Ayçiçeğine oranla kanolanın maliyeti daha ucuz. Nazik bir bitki değil, sert şartlara dayanıklı. Devlet tarafından verilen destekleme, ayçiçeğine oranla daha fazla. Hal böyle olunca da çiftçilerimiz kanola ekmeye yöneldiler`` diye konuştu. Biodizel ham maddesi olarak da kullanılan kanolanın her geçen yıl çiftçi tarafından daha da ilgi göreceğini belirten Özman , ``Geçtiğimiz sene kanola eken çiftçilerimiz bu yıl alanı biraz daha artırarak daha fazla kanola ektiler. Önümüzdeki senelerde kanola eken çiftçi sayısının artacağını düşünüyorum`` dedi.

Hiç yorum yok: